søndag den 24. februar 2013

Der bor mennesker deroppe!

Når vi er på vandreture over 2.000 meter i alperne, møder vi græsgange, hegn, dyr og hytter. Lyden af klokker på køer, får og geder og lugten af husdyrene er en vigtig del af oplevelsen i sæteren. Vi stopper måske ved et alpint mejeri og får serveret frisk yougurt og mælkekaffe. Der er mennesker heroppe, som sørger for, at det hele fungerer.

I tre måneder fra midt juni til midt september er der liv på græsgangene. Græsset gror og dyrene spiser det gode og saftige græs og leverer mælk. Men det er ikke til mejerierne i dalene. Nej, mælken bliver hver dag forarbejdet til ost. Det er hyrderne, der passer dyrene og passer mikro-osterierne.

Det hele hænger sammen i en økonomi, som man næppe opdager bare ved en hurtig vandretur i terrænet. Bønderne nede i dalene har rettigheder til græsning og har etableret et erhverv i højderne. Men der skal samtidig passes et landbrug både i dalen omkring gården og på sæteren.

Hold øje med de mennesker, du møder. Længere nede er høslæt dominerende. Højere oppe er det dyrene, der afgræsser. Hyrderne bor heroppe og har en arbejdsdag, der starter kl. 5 om morgenen og slutter kl. 8 om aftenen. Men de kommer ofte ikke fra Schweiz. Man hører højtysk, østrigsk, italiensk og polsk oppe på sæteren.

http://kattler.dk/alperejser/artikler/index.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar